05.05.2022

A STILL AGV-kat akar a tömegpiac számára elérhetővé tenni

VDA 5050: STILL partnerséget köt a SYANOS-szal

Hamburg, 05 május 2022 - Az AGV-k és az AMR-ek nélkülözhetetlenné váltak a modern logisztikai világban. "Az automatizálás egyre inkább utat tör magának a raktárakba és a gyártócsarnokokba - minden ágazatban és minden folyamatban" - mondja Florian Kratzer, az Automated Solutions nemzetközi Key Account Manager. Az AGV-k mindenekelőtt egyéniségükkel és sebességükkel nyűgöznek le, amellyel automatikusan szállítják az anyagokat. Ahhoz azonban, hogy ezek az AGV-k alkalmasak legyenek a tömegpiacra, egységes interfészre van szükség, mint például a VDA 5050.

A STILL AGV-kat akar a nagyközönség számára elérhetővé tenni és ebben partner a VDA 5050.

A targoncák gyártónkénti vezérlésére és koordinálására csak egy egységes interfészen keresztül van lehetőség. "A STILL-nél úgy gondoljuk, hogy egy egységesített interfész a jövőben elengedhetetlen lesz ahhoz, hogy továbbra is ki tudjuk szolgálni ügyfeleink igényeit" - teszi hozzá Florian Kratzer.

A megoldást a szabványosított VDA 5050 kommunikációs interfész biztosítja. Ennek támogatásával például heterogén flották megrendeléskezelése vagy forgalomirányítása egységesíthető egyetlen felhasználói felületen belül. Az interfész teljesítményét többek között a VDMA Materials Handling and Intralogistics Association égisze alatt megrendezett AGV Mesh-Up rendezvényeken mutatták be. A STILL már tavaly is részt vett ezen az eseményen, amely az IFOY teszt tábor részeként zajlott és különböző gyártókkal együtt bemutatta, hogy a vezető nélküli szállítójárművek széles köre hogyan képes a VDA 5050 interfészen keresztül kommunikálni egymással, biztonságosan és hatékonyan navigálni egy közös területen és hálózatban elvégezni a szállítási feladatokat. "A tavalyi tesztrendezvény során nagyon sikeresen integráltuk a különböző gyártók nagyon eltérő navigációs technológiával és szállítási képességekkel rendelkező járműveit egy homogén egységbe a KION GROUP irányítási rendszere alatt, amelyhez a STILL is tartozik" - mondja a STILL szakértője.

Az AGV-k

Az olyan sikeres demonstrációk, mint az AGV Mesh-Up, azt mutatják, hogy a vezető nélküli közlekedési rendszerek a jövőben már nem hiánypótló megoldások lesznek, hanem alkalmasak a tömegpiacra. Kratzer: "A STILL-nek az a víziója, hogy az automatizált megoldásokat a nagyközönség számára is elérhetővé tegye. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy hosszú távú, nagy volumenű, nagy automatizált flottákat igénylő ügyfélmegkereséseket szolgáljunk ki."

Azzal, hogy a csoport AGV-khez készült belső vezérlőrendszer-szoftverét, valamint a járműbe integrált szoftvereket a VDA 5050 interfészhez igazítja, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató is meg akarja szilárdítani a kompetenciáját, hogy más beszállítók termékeit is integrálni tudja a rendszerébe, valamint hogy olyan sorozatgyártású AGV-ket kínáljon, amelyek a VDA 5050-en keresztül más beszállítók, például a szoftvergyártó SYNAOS vezérlőrendszereibe integrálhatók.

Partnerség a SYNAOS-szal

Hogy a VDA 5050-et nem csak rendezvényeken és bemutató célokra használják, azt jól mutatja az a partnerség, amelyet a STILL az innovatív szoftvergyártó SYNAOS-szal kötött. Ez az együttműködés nemcsak a legkorszerűbb automatizálási projektek gyakorlati megvalósítását és bevezetését szolgálja, hanem mindenekelőtt azt a lehetőséget kínálja az ügyfeleknek, hogy mind a szoftvert, mind a hardvert maguk választhassák ki, és a kettőt egyénileg hozzák össze - pontosan azt, amit a VDA 5050 ígér. Dr. Wolfgang Hackenberg, a SYNAOS vezérigazgatója és társalapítója: "Nagyon örülünk, hogy egy újabb erős márkával, a STILL-lel bővíthetjük nemzetközi partnerhálózatunkat. Intralogisztikai menedzsment platformunk, a SYNA.OS LOGISTICS a kezdetektől fogva támogatja a VDA 5050 interfészt. Ma már számos ügyfél implementációt kezelünk ezen az alapon. A partnerség révén ügyfeleink többszörös előnyre tesznek szert, hiszen egyedileg választhatják ki az intralogisztikai folyamataik megvalósításához szükséges hardvert és szoftvert, és jelentősen növelhetik hatékonyságukat. Alig várjuk a STILL-lel közös projekteket."

Florian Kratzer: "A szabványosított VDA 5050 kommunikációs interfész még biztonságosabbá és egyszerűbbé teszi a folyamatokat. Felelős gyártóként ezért továbbra is aktívan részt veszünk ebben a folyamatban - ügyfeleink érdekében is - és aktívan támogatjuk azt."