17.03.2023

Harminc éve Magyarországon

Jelentős évfordulót ünnepel idén a STILL Kft., a prémium anyagmozgató eszközöket, hatékony és biztonságos intralogisztikai megoldásokat kínáló német vállalat harminc éve, 1993-ban telepedett meg hazánkban.

A STILL Magyarország Kft. előbb Környén rendezkedett be, ahol a térség egyik meghatározó munkaadójává vált. Három éve a 2019-ben épített 3000 négyzetméteres tatabányai telephelyéről látja el az ország gyárait, logisztikai központjait és vállalkozóit. A költözés hátteréről Szalay Gábort, a KION ITS EMEA Hungary ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Miért döntöttek a költözés mellett?
– A régi telephelyünk egy ötvenéves épületegyüttes volt egy autópályától távol eső kistelepülésen. Több szempontból sem felelt meg egy prémium termékeket gyártó multinacionális cég magas szintű elvárásainak. A belső logisztikai folyamataink szétaprózódottak voltak, illetve a felújítási, javítási tevékenységünk infrastruktúrája sem volt optimális. A növekedési terveink miatt közelebb kellett kerülnünk a városi munkaerő kínálathoz is, a közlekedési infrastruktúrához és vonzóvá kellett válnunk a fiatalok számára ill. magas szintű reprezentációs célú és ügyfélrendezvények fogadására alkalmas telephelyet kellett építenünk.

Melyek voltak az új telephely kialakításának szempontjai?
– Mindent a magas hozzáadott értéket termelő tevékenységeink igényeinek és a munkabiztonságnak rendeltünk alá. Egyedi tervezésű felújítóközpont épült modern technológiákkal, átfolyó struktúrájú forgalmi renddel és a lehető legrövidebb belső közlekedési utakkal. Minden osztály véleményét kikértük a tervezésnél, így egy olyan funkcionális elrendezés jött létre, amit a gyakorlati tapasztalatok szültek és ami a gyakorlatban is remekül vizsgázik.

Az irodák és a raktár kialakításánál a tervezett jövőbeli növekedést is figyelembe kellett venni, hiszen minimum tíz évre terveztünk itt Tatabányán. „Szerencsére” már most a bővülésben kell gondolkodnunk, a vártnál gyorsabb volt a cég növekedése.

2017 óta melyek voltak a legfontosabb történések a vállalat életében. Mire a legbüszkébb ezek közül?
– A legbüszkébbek az üzleti eredményekre vagyunk. Jelentős növekedésen ment át a cég az elmúlt hat évben, mind a rendelésállományunk, mind a forgalmunk csaknem duplázódott ezen időszakban. Importőrként bevezettünk egy új márkát a piacon, a Baolit, ami a STILL világszintű országrangsorában a legmagasabb lokális piaci részesedést érte el. Több ilyen típusú targoncát adtunk el hazánkban, mint pl. Németország, ami egy 15-ször nagyobb piac. Kétségtelenül az új STILL központ megépítése vállalatunk legjelentősebb mérföldköve.

Okos logisztikát kínálunk
— A STILL termékportfóliója tökéletes megoldást kínál az összes intralogisztikai kihívásra. Kombinálja az új és használt targoncákat, fejlett automatizálási alkalmazásai, szoftverei, állványrendszerei és hatékony intralogisztikai tanácsai cégek százainak nyújtanak nélkülözhetetlen megoldásokat. Legyen szó flottakezelésről, gépfinanszírozásról, hálózatba kapcsolt rendszerekről, automatizálásról, raktártervezésről, a STILL mérnökei minden egyedi kihívásra tudnak megnyugtató és megfizethető választ. Ha ügyfeleinknek új és használt targoncára van szüksége, venne, vagy csak bérelne, elég felkeresnie a STILL Magyarország megújult webshopját, ahol egész évben akciók várják – mondja Kovalik Bálint, a STILL értékesítési- és márkavezetője.
– A STILL szakértői tudják, hogy mi lesz egy-egy vállalkozás számára a legmegfelelőbb. Egy nyelvet beszélünk a vevőinkkel. Azt is tudjuk, hogy a dolgok gyorsabban változnak, mint ahogy a logisztika fejlődik. Ezért fejleszti már több mint száz éve a STILL folyamatosan a megoldásait, ráadásul a fenntarthatóságra összpontosítva – teszi hozzá a márkavezető.

Targoncák kint, targoncák bent
Elektromos! Gyorsulás, ergonómia és biztonság tökéletesen szinergiában az intelligens asszisztens rendszerekkel – ez a STILL RX család. A leghatékonyabb és legtisztább módja a belső logisztikai szállítási feladatok elvégzésére. Akár egy, akár nyolc tonnát szeretne mozgatni, biztos, hogy a STILL elektromos flottájában minden kihíváshoz megtalálja a megfelelőt. De ha a dízelre, netán a hidrogénre vagy a folyékony gázra esküszik, bőven van abból is választék. Van másik!

Magasan van, szűk helyen? Nem probléma!
Legyen szó szűk folyosókról, teherautókról vagy rámpákról, raktárban vagy üzletekben, minden feladatra megvan a megfelelő megoldás. A STILL tolóoszlopos targoncái erőteljes hajtást, kiemelkedő vezetési kényelmet és optimális költséghatékonyságot, valamint számos intelligens funkciót képviselnek. Mivel nincs két egyforma keskenyfolyosós vagy magas állványos raktár, a STILL az ügyfelek számára konfigurálja az optimális keskenyfolyosós targoncát. A hatékonysági, ergonómiai, biztonsági és teljesítményfunkciókat pontosan az egyedi igényekhez és az igényelt alkalmazáshoz hangolja.

– A STILL moduláris rendszerének és a különböző változatoknak köszönhetően minden ügyfél személyre szabottan kap ipari targoncát. Vevőink erre éppúgy számíthatnak, mint a legmodernebb technológiára, amellyel az összes STILL komissiózók fel vannak szerelve, és amelyek a cégek komissiózási teljesítményét még magasabb szintre emelik – teszi hozzá Kovalik Bálint.

Első a biztonság!
Az intralogisztikát rendkívül dinamikus és intenzív verseny jellemzi. Ezért még fontosabb, hogy soha ne tévesszük szem elől a munkavállalók biztonságát, illetve a teherautók és a berendezések védelmét. Ez garantálja, hogy a munkatársak munkaképesek és egészségesek legyenek, és hogy Ön költségbiztonságot és zökkenőmentes folyamatokat tudjon biztosítani. Ez az alapja a pontos kiszállításoknak, az elégedett ügyfeleknek és a kereskedelmi sikernek. A biztonságot azonban nem lehet magától értetődőnek tekinteni, hisz Európa-szerte évente több mint 36 ezer olyan baleset történik, amelyben targoncák érintettek. Ez elég ok arra, hogy a munkahelyi balesetek elkerülése és a károk minimalizálása érdekében alaposan megvizsgáljuk a biztonsági kérdéseket, az állásidőt és a költségeket. A biztonság pénzt is megtakarít. Minden leállással járó baleset magas költségekkel jár a vállalatok számára. A STILL intralogisztikai eszközei a legmodernebb vezetés- és áruvédelmi technikákkal rendelkeznek, képzéseinken pedig elsajátítható a biztonságos és költséghatékony kezelés.

Mindenre tudunk megoldást!
Az összetett folyamatokra nincsenek egyszerű megoldások. Flottás targoncáink, termékeink és szolgáltatásaink tökéletesen összehangoltak egymással. A STILL állványrendszerek a hatékony intralogisztika elemi építőkövei. Aki kiemelkedő költséghatékonyságot szeretne elérni, nem nélkülözheti a hatékony tárolást. Az ipari polcok területén teljes körű szolgáltatást nyújtó STILL átfogó termékportfóliót kínál, a statikus állványrendszerektől kezdve az olyan raklapos, egyutas és konzolos állványoktól át egészen a dinamikus állványrendszerekig (áramlásos állványrendszerek, raklapszállító és mozgatható állványok).

Az intralogisztikában a szoftverrendszerek nélkülözhetetlenek a hatékony folyamatok biztosításához, a beérkező áru és a megrendelések követéséhez. Minél kiterjedtebb, régebbi vagy változatosabb egy járműflotta, annál nagyobb a szükség az optimalizálásra. A STILL flottakezelési moduljai erre nyújtanak megoldást. Ezek segítségével folyamatosan szemmel tarthatja flottáját, optimalizálhatja annak kihasználtságát és azonosítani a lehetséges megtakarításokat. Kapcsolja össze flottáját egy harmonikus átfogó koncepcióban, és élvezze az előnyöket a maximális átláthatóságból, a megbízható tervezésből és a termelékenység növeléséből.

Automatizálás nélkül nem megy
Érdemes megfontolni az intralogisztikai folyamatok automatizálását. Az autonóm mobil robotok (AMR), mint a STILL ACH és AXH, innovatív megoldást jelentenek a horizontális áruszállításra. Platformjukon különböző hordozókat tudnak szállítani, és rugalmasan összekapcsolhatók különböző tároló- és átrakóállomásokkal. Aligha vannak más megoldások, amelyek akkora lehetőséget kínálnak a folyamatok optimalizálására, mint a vezető nélküli szállítási rendszerek. Az automatizált irányított járművek (AGV-k) kulcsszerepet játszanak ebben. Ezek garantálják a rendkívül hatékony, zökkenőmentes és hibamentes anyagáramlást, és optimális kezelési kapacitást biztosítanak a dolgozók és a teherautók maximális biztonsága mellett.