14.11.2022

Hogyan készítse fel targoncáját a télre?

Az alapos szervizelés elengedhetetlen része a targonca-flotta maximális hatékonysággal és termelékenységgel történő üzemeltetésének. A hideg és a téli körülmények közeledtével a targoncás munka nehézzé, sőt veszélyessé válhat, mivel az időjárás előre nem látható kockázatokat hordozhat magában.

Ahhoz, hogy a kezelők biztonságban legyenek, és a flotta hibátlanul teljesítsen, akkor is, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd, gondoskodni kell a megfelelő karbantartásról és felkészülésről. A jég, a hó, az eső és a rövidebb nappalok mind kockázatokat hordoznak a logisztikában, de némi előzetes tervezéssel ezek közül sokat meg lehet előzni.

Kövesse az időjárás-előrejelzést!

Bár nyilvánvalónak tűnhet, a biztonság és a munka optimalizálása szempontjából elengedhetetlen az időjárás-előrejelzés figyelemmel kísérése a targonca kültéri üzemeltetésével összefüggésben. Ha az időjárás zord, elsőbbséget kell adni a biztonságnak, és meg kell határozni, hogy milyen munkákat lehet elvégezni. Ha erős szelet jósolnak, a magasban végzett munkát esetleg el kell halasztani vagy előre kell hozni, a kültéri tolóoszlopos targoncákat pedig pihentetni kell vagy rendkívül óvatosan kell üzemeltetni. A köd, a szél, a jeges felületek és a heves eső mind befolyásolhatja a járművezető látását és reakcióidejét, valamint a targonca kezelhetőségét, ezért az időjárás-előrejelzéssel kapcsolatos előzetes tervezésnek minden vállalat számára az első lépésnek kell lennie.

Szervizeltesse folyamatosan gépeit!

A targoncák szervizelése létfontosságú szempont a munkahelyi biztonság garantálásában, és minden logisztikai műveletnél kiemelkedő fontosságúnak kell lennie. Minden műszakot ellenőrzések sorozatával kell kezdeni, hogy a járművek maximális hatékonysággal működjenek, a talált hibákat szükséges naplózni és minél hamarabb kijavítani. A téli ellenőrzések tartalmaznak néhány olyan kiegészítő elemet, amelyeket nyáron nem kell olyan gyakran elvégezni. Ezek közé tartozhat annak ellenőrzése, hogy a fagyálló folyadékot feltöltötték-e (mind a motorban, mind a szélvédőmosóban, ha van ilyen), annak biztosítása, hogy a gumiabroncsok megfelelő állapotban legyenek a nedves vagy jeges úton való közlekedéshez, valamint a lámpák kiváló működésének ellenőrzése.

 

A STILL intelligens vezetőtámogató rendszerei nemcsak folyamatosan figyelik a környezetet, és segítenek a járművezetők számára iránymutatást nyújtani, hanem bizonyos esetekben aktívan be is tudnak avatkozni. Felismerik a potenciálisan kritikus vezetési helyzeteket, és képesek önállóan gyorsítani és lassítani, miközben a legmagasabb szintű energiahatékonyság mellett csúcsteljesítményt nyújtanak. De ezek csak akkor működnek, ha a szenzorok, kamerák és érzékelők hibátlanul működnek és nem akadályozzák külső körülmények, például jég, köd vagy erős havazás.

Szerezze be a megfelelő tartozékokat!

A megfelelő, jól karbantartott targonca egy dolog, de még teljesen optimalizált állapotban is szükség lehet néhány kiegészítő tartozékra, amikor a hőmérséklet csökken és a nappali órák rövidülnek. Ilyenek lehetnek a biztonsági lámpák, hólánc a gumikra, ülésmelegítő a kabinban, de akár kiegészítő fényszórókat is felszerelhetnek a targoncákra, hogy megkönnyítsék a munkavégzést mostoha körülmények között.

Képezze a targoncavezetőket!

Annak megoldása, hogy a járművezetők minden időjárási körülmény között megfelelően képzettek legyenek a járművek kezelésére, nemcsak a vállalkozás általános termelékenységének, hanem minden érintett biztonságának előnyére válik. A gyakori képzések segíthetnek felkészíteni a csapatot az olyan szezonális problémákra, mint a rossz tapadás vagy a nedves, jeges téli időjárás okozta korlátozott látás. Ezek a tréningek a targonca volánja mögött dolgozók magabiztosságát is növelhetik, ami egész évben időjárástól függetlenül biztonságos és hatékony működést eredményez.

Ellenőrizze az akkumulátorokat!

Az elektromos targoncák üzemeltetőjének az üzemidő tervezésekor figyelembe kell vennie a hideg időjárást. Az akkumulátorok hidegebb időben gyorsabban lemerülnek, és hosszabb ideig tarthat a töltésük, ha a töltőhely nem klimatizált, ezért előfordulhat, hogy a töltési ütemtervet ennek figyelembevételével kell módosítania. Mivel a téli hónapokban gyakori a csapadék, fontos gondoskodni arról is, hogy az akkumulátorok és az elektromos alkatrészek szárazon maradjanak, a járművek fedeleit zárva tartsák, hogy elkerüljék a töltőcsatlakozók és a belső elektromos berendezések károsodását és korrózióját.