14.09.2022

STILL ACH

Forradalmi eszközök szállításban

A STILL a nyári LogiMAT kiállításon és vásáron mutatta be legújabb logisztikai megoldását, az ACH szériát. A stuttgarti eseményen azt is bemutatta a hamburgi vállalat, milyen hatékonyan dolgoznak össze az autonóm mobil robotok (AMR), a keskeny folyosós autonóm targoncák és a függőleges szállítók. A komplex megoldás a raktári munka új korszakát hozza el a logisztikában.

Mit tud az ACH?

Az ACH család háromtagú, a lítiumionos akkumulátoros szállítók 600, 1000 és 1500 kilogramm teherbírással választhatók. A legkisebb (méretei: 956x730x240 milliméter, így 900x900 milliméter területű platformot vihet), 0,6 tonnás terhelhetősége révén könnyű áruk szállítására alkalmas. Emelési magassága 270 milliméter, legnagyobb sebessége teherrel 1,5 méter/szekundum. A közepes változat az ACH 10 (1182x832x260 milliméter, 1200x1200 milliméter területű platformot hordozhat), amely már egy tonna teherrel is elbír.
A nehezebb áruk szállítására az ACH 15 alkalmas, amely az ACH 10 méreteivel rendelkezik, de 1,5 tonna terhet cipelhet. Az ACH 10 és ACH 15 felvevő és kirakó magassága 290 milliméter, teherrel a legnagyobb sebességük 1,2 méter/szekundum. Az ACH 06 900x900 milliméter területű szállító platformot, az ACH 10 és ACH 15 pedig 1200x1200 milliméter területű platformot vihet, teljes feltöltés esetén akár kilenc órán át.

Hol alkalmazhatók?

Egy raktárban vagy gyártócsarnokban vannak olyan folyamatok, amelyek nagyon hasonló módon zajlanak nap mint nap. Az alkatrészeket, félkész termékeket valahogyan el kell juttatni a raktárból további feldolgozásra, majd ezeket vissza is kell szállítani a végső tárolásra. Minden olyan folyamat, amely korábban nagyon időigényes és/vagy munkaigényes volt, az optimalizált munkafolyamatoknak és az autonóm mobil robotokban köszönhetően most sokkal hatékonyabb.
Ezt a folyamatoptimalizálást a munkamegosztás új formájával lehet elérni, amelyben minden gép pontosan azokat a feladatokat veszi át az embertől, amelyekre optimalizálták. Az automatizált függőleges szállítószalag tárolja vagy veszi ki az árukat a magasraktárban, az ACH automatizált mobil robotok pedig a vízszintes szállítást végzik. Nagyon kompakt méreteiknek köszönhetően sokkal jobban manőverezhetőek a raktárban vagy a gyártócsarnokban, és így a gyártás szinte bármelyik pozíciójába könnyedén eljuthatnak - egészen a gyártósoron dolgozó munkásig - magyarázza Torsten Wiecker, a STILL EMEA márkamenedzsment alelnöke.

Ezek a tulajdonságok teszik a STILL AMR rendszereket ideális megoldássá az áruk automatizált, vízszintes szállításához. A legmodernebb érzékelőtechnológiának köszönhetően az innovatív és rugalmas ACH sorozat önállóan, proaktívan és biztonságosan mozog a raktárban - akár emberekkel és más targoncákkal vegyes üzemben is.

A járművek a legkülönfélébb rakományhordozókat szállítják a platójukon, és az átrakodási pontok széles skálájához igazíthatók. Az AMR az igényektől függően önállóan vagy az üzemeltetők különböző szoftverrendszereihez való csatlakozással működnek.

Hogyan működik?

Az ACH a komplett rakományt szállítja A-tól B-ig. Az ACH a tároló alá navigál, megemeli, a rendeltetési helyére szállítja és ott lehelyezi. Viheti közvetlenül a tároló keretet, közvetlenül a dobozt, vagy a raklapot. Az állomás ezután újra pakolható. Egyedi igényeknek megfelelően akár a többszintes, vagy görgős rakodóállomások mozgatására is van lehetőség. A töltés automatikus és élettartam-optimalizált: amint bizonyos szintre csökken az akkumulátorban a tárolt energia mennyisége, az ACH megkeresi a legközelebbi töltőpontot. Egyenként négy ACH 06 és 10 típusú egység vagy három ACH 15 típusú egység használhatja ugyanazt a töltőt időben eltolva a folyamatos működés biztosítása érdekében. Ennek során az AMR-ek ugyanolyan önállóan szervezik meg a töltési folyamatokat, mint az útvonalakat. Az akkumulátor 30 százalékos töltöttségi szintjénél a töltési folyamat automatikusan elindul. A raktár vagy gyárépület padlóján elhelyezett QR-kódok navigálják a készüléket a töltőállomáshoz.

Hatékony, zöld és megtérül

A STILL ACH család tagjai környezetvédelmi szempontból is igen hatékonyak. A klasszikus automatizált raktári megoldásokhoz képest jelentősen alacsonyabb tömegüknek köszönhetően energiafogyasztásuk csekély. Emellett beszerzési, üzemeltetési és karbantartási költségeik is nagyon alacsonyak. Költséghatékonyan integrálhatók a már meglévő raktári és ipari környezetbe. A jó skálázhatósággal és a magas biztonsági színvonalukkal együtt az ACH sorozat számos iparág számára kínál vonzó belépési lehetőséget az automatizálásba: a gyártás alkatrészellátásában, az autóiparban, a logisztikában, az orvosi eszközök és műszerek gyártásában, a ruházati vagy elektronikai termékek előállításában vagy koronavírus-járvány óta megsokszorozódó teljesítményű elektronikus kereskedelemben.

A STILL ACH előnyei

  • kevés helyigényű kiemelkedő rakodási teljesítmény
  • könnyű integráció a meglévő automatizálási hálózatokba
  • különböző rakományok sokoldalú szállítása
  • lítiumion-technológiája révén hosszú rendelkezésre állás
  • akár másfél tonna teherbírás
  • alkalmas vegyes környezetben történő használatra, kezelőszemélyzettel vagy más targoncákkal együtt
  • minimális kezelési idő?
  • kiemelkedő biztonság, redundáns rendszere révén nem jelent veszélyt sem az emberre, sem az épített környezetre
  • távoli hozzáférés