10.03.2022

Szupergyors hálózatok a jövő intralogisztikai folyamataihoz

5G hálózatot épített a STILL

Hamburg, 2022. március 10. - Hogy kutatási projektekhez sikeresen csatlakozzon és hogy a jövő okos gyárait kiszolgáló intralogisztikai termékeit fejlessze, a STILL hamburgi központjában saját 5G hálózatot épített.

A raktárakban ma már természetes, hogy kisebb és nagyobb méretű önvezető járművek közlekednek. Képességeik azonban sok esetben jóval elmaradnak az emberi intelligenciától. A gyártók ezerrel fejlesztik az okosabb és egyre könnyebben tanuló gépeket. Ezek azonban sokkal több adatot, sokkal nagyobb átviteli sebességet igényelnek. A STILL ezért létrehozta saját 5G-SA hálózatát a főhadiszállásán, Hamburgban. A jelenleg használt WLAN hálózatnál az Ipar 4.0 rendszerekhez elengedhetetlen 5G sokkal gyorsabb, az AGV flották például valós időben irányíthatók, a programozott útvonalakat a gépek a céges felhőből töltik le. A technológiát a közlejövőben robotikai fejlesztésekhez, az ember-gép kapcsolatok tökéletesítéséhez és a környezet gépi felismerésének és a gépi tanulás gyorsításához használják majd.

Számtalan technológiai megközelítés az 5G-vel Ansgar Bergmann szerint különösen érdekesek az 5G teljesítmény- és megbízhatósági szempontjai, mivel a felhasználó számára engedélyezett frekvenciaspektrumról van szó. "Ezek például a beltéri logisztikában érdekesek a vezető nélküli közlekedési rendszerek integrálásakor. Az üzemeltető így jobban támogatott, mint korábban a WLAN esetében. Teljes AGV-flották valós időben koordinálhatók, a vezérlési és útvonaladatok pedig a vállalat egy edge cloudjában kezelhetők" - mondja a szakértő. További lehetséges alkalmazások közé tartozik a robotika, az emberek és gépek közötti együttműködés, valamint a környezetfelismerést szolgáló képalkotó eljárások. Számos új folyamat az intralogisztikában Az Ipar 4.0 megközelítéseknek is érezhetően lendületet ad az 5G technológia. Ez optimalizálja a lépést a klasszikus rendszerektől a teljesen automatizált rendszerekig, mivel az Ipar 4.0 elsősorban az adatechnológiai folyamatokon alapul, és pontosan ezeket támogatja az 5G. Az automatizálás, a folyamatok átláthatósága, a használatonkénti fizetés, a prediktív karbantartás vagy a tanácsadás területén működő valamennyi rendszer és termék továbbfejlődik az 5G révén. A jövő logisztikai folyamataira vonatkozó kutatási projektek Az új elképzeléseket, különösen a gépi tanuláson alapuló elképzeléseket, amelyekre ez az adatátviteli lendület irányul, a STILL hamarosan megvalósítja a valós meglévő technológiában. Ennek érdekében a hamburgi székhelyű vállalat számos nemzetközi kutatási projektben vesz részt, például az ARIBIC projektben. A cél az, hogy jobban kihasználják azokat az adatokat, amelyeket az automatizált irányított járművek (AGV-k) a raktárban tett útjuk során érzékelőik és kameráik segítségével gyűjtenek. Például a környezet digitális ikrei jönnek létre, amelyek valós időben dolgozzák fel a releváns információkat. "Ezek a folyamatok hatalmas mennyiségű adatot generálnak, amelyeket nagyon nagy sebességgel kell továbbítani. Az új 5G-s adathálózatunk nélkül egyes megközelítések nem is lehetségesek. A korábbi technológiák általában meglehetősen érzékenyek az interferenciára, ami megnehezíti a munkánkat" - mondja Ansgar Bergmann.