05.12.2022

Üzemanyagcellás rendszereket gyárt a STILL

A STILL évek óta úttörő szerepet tölt be az alternatív energiaforrások területén és folyamatosan a hidrogéntechnológia intralogisztikai felhasználásának előmozdításán dolgozik. A jövő évtől a hamburgi székhelyű vállalat saját üzemében üzemanyagcellás rendszereket fog gyártani, és egy együttműködési megállapodásnak köszönhetően a hidrogén-infrastruktúra tekintetében is mindent egy kézből kínál ügyfeleinek.

A hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a STILL jövőre piacra dobja saját gyártású 24 voltos üzemanyagcellás rendszerét raktári szállítójárművekhez. Ezzel a STILL lesz az első olyan eredeti berendezésgyártó az európai piacon, amely saját gyártóüzemében üzemanyagcellás rendszereket – úgynevezett “akkumulátor-helyettesítő modulokat” – gyárt. “Az üzemanyagcella-technológia jelenleg kétségtelenül a STILL leginnovatívabb alappillére” – magyarázza Frank Müller, a STILL alelnöke. “Különösen a jelenlegi válságok fényében látunk nagyon nagy lehetőségeket ebben a technológiában.”

Holisztikus megközelítés


Annak érdekében, hogy ügyfeleinek átfogó tanácsadást és támogatást nyújtson az üzemanyagcella-technológiával kapcsolatban is, a STILL partnerséget kötött a Hydrogentle GmbH-val, egy hamburgi székhelyű mérnöki céggel, amely speciális üzemmérnöki projekteket, megvalósíthatósági elemzéseket készít és tanácsokat ad az ügyfeleknek a hidrogéninfrastruktúra témájában. “A hidrogénspecialista Hydrogentle támogatásával mostantól az üzemanyagcellák témáját holisztikusan, ügyfeleink érdekében tudjuk kínálni” – mondja Müller. A holisztikus azt jelenti, hogy az ügyfélnek csak egy kapcsolattartási pontra van szüksége a STILL-lel: A kiváló minőségű, “Fuell Cell Ready” üzemanyagcellás targoncák, az üzemanyagcella, a szerviz és a teljes hidrogén-infrastruktúra – minden egyetlen forrásból származik.

A Hydrogentle GmbH, amelynek székhelye a hamburgi kikötőben található, projekteket és koncepciókat fejleszt és valósít meg a zöld hidrogén területén, és támogatást nyújt az ügyfeleknek. A Hydrogentle szintén holisztikus megközelítést követ: tanácsadás, értékelés és egyedi helyszíni felmérés, valamint tervezés, projekttervezés és végrehajtás. Az ügyfél kérésére a Hydrogentle támogatást nyújt egészen a kész hidrogéninfrastruktúra átadásáig, amely az ipari teherautók és más járművek üzemanyaggal való feltöltésére szolgál. “A hidrogén minden szempontból bonyolult” – mondja Axel Poblotzki, a Hydrogentle GmbH ügyvezető igazgatója. “Leegyszerűsítjük a témát, és minden léptékben kézzelfoghatóvá tesszük a hidrogénalapú megoldásokat.”

Mindennapi használat

A hidrogén előállításától a tankolásig tartó értéklánc hosszú és összetett. A különböző beszállítókat és szakmákat svájci óraműként kell összehangolni. Itt lép a Hydrogentle a képbe és olyan megoldásokat dolgoz ki az ügyfelek számára, amelyek alkalmasak a mindennapi használatra. A hangsúly a projektek és koncepciók műszaki, jogi és gazdasági megvalósíthatóságán van. “A két vállalat közötti együttműködés jelentősen leegyszerűsíti az infrastruktúra telepítését és az üzemanyagcellás targoncák üzemeltetését ügyfeleink számára” – mondja Frank Müller.

A Hydrogentle-lel való együttműködés az utolsó és döntő építőköve annak, hogy a STILL most már agresszívan kínálja az üzemanyagcella-technológiát a piacon. Az ügyfelek választhatnak a különböző energiaforrások között anélkül, hogy egy adott targoncatípushoz lennének kötve. Ezen túlmenően a STILL teljes körű szolgáltatást kínál ügyfeleinek a járművek és az akkumulátorok vagy üzemanyagcellák számára, enneke egyik legfontosabb előnye az alacsony állásidő.