16.09.2022

Nagyszerű a legkisebb helyen is

Amikor a teherautók, konténerek be- és kirakodásakor vagy a raktári folyosókon különösen szűk és forgalmas a szituáció, az új STILL RXE 10-16C mindig jól teljesít. A hamburgi székhelyű gyártó legújabb elektromos targoncája ugyanis a kompaktság és a teljesítmény tekintetében óriásit alkot. A legendás STILL RX 50 utódjaként komoly örökséget hoz magával, az elvárásokat pedig könnyedén teljesíti, hisz kategóriájának legjobb és legbiztonságosabb elektromos targoncája.

Az új STILL RXE 10-16C rendkívül kiegyensúlyozott arányt képvisel a vezetési kényelem, a manőverezhetőség és a biztonság között, ugyanakkor nem kér egyikben sem kompromisszumot. Kompakt méreteinek és nagyon érzékeny kormányzásának köszönhetően a háromkerekű ellensúlyos targonca rendkívül hatékony és a legszűkebb helyeken is jól manőverezhető. Ez teszi első számú választássá, ha legfeljebb 1,6 tonnás teher mozgatásáról van szó, minimális helyigény mellett. Alig kétméteres magasságával és egy méternél kisebb szélességével a kisméretű és kompakt jármű biztonságosan befér bármilyen ajtón - például konténerek és teherautók kirakodásakor - vagy akár a raktárban a nagyon keskeny folyosókon is.

Kompakt méretei miatt azonban semmiképp se becsüljük alá teljesítményét: az RXE 10-16C minden erőfeszítés nélkül emel féltonnás terhet közel hét méter magasra. Ez egy kisméretű targoncától igen lenyűgöző teljesítmény. Ezt a különösen alacsony súlypont és az emelőoszlop extra merev kialakítása teszi lehetővé.

Dinamikus a pályán - biztonságos a kanyarban

A STILL RXE 10-16C nemcsak különösen könnyedén és agilisen manőverezhető, de a 12,5 kilométer/órás végsebességével terhelt állapotban a raktárban hosszú távokon is meglehetősen gyors. Annak érdekében, hogy villanyos menetdinamikájából a biztonság érdekében egy pillanatig se veszítsen, szériafelszereltségként a jól bevált kanyarsegéd (curve speed control) funkcióval van ellátva. Az automatikus sebességszabályozás kanyarban mindig biztonságosan a pályán tartja - még a kissé szűkebb kanyarokban is. Ezenkívül a különösen karcsú emelőoszlop és a kilátást elősegítő tetőrudak körkörös vizuális biztonságot adnak a vezető számára, amelyen keresztül a targonca mozgásterében lévő személyek vagy tárgyak észrevehetők. A maximális munkabiztonságot a többi, egyedileg konfigurálható asszisztens is garantálja - az irányjelzőtől a biztonsági világításon (safety light 4plus) át az emelési magasságjelzőig, a stabilitássegítőig vagy a túlterhelés-érzékelőig. A STILL elektromos targoncacsalád legkisebb képviselőjénél sem kötött kompromisszumot a biztonsági funkciók terén. A számos vezetőtámogató rendszerével, amelyek közül néhány opcionálisan is elérhető, az RXE 10-16C legalább annyira biztonságos, mint a STILL elektromos targoncacsalád nagyobb tagjai.

Családban marad

Nemcsak a segédrendszerek, hanem az RX elektromos targoncacsalád egységes kezelési koncepciója is átkerült az új RXE 10-16C-re. Aki már ismeri az RX család többi járművét, az rögtön a mi legkisebbel is nagyon jól fog boldogulni. A családi hagyományt követve sikeres nagy testvéreitől örökölte az ergonomikusan kényelmes vezetői munkahelyet, az innovatív kezelési koncepciót és az intelligens STILL Easy Control fedélzeti számítógépet, amely minden lényeges információt és teljesítményfunkciót jól láthatóan megjelenít. A kezelők könnyedén válthatnak a különböző terhelhetőségi rakományosztályok között. Az egyénileg választható vezérlési funkciók - többkaros, minikaros, ujjbeggyel vagy joystickel - maximális vezetési kényelmet biztosítanak az RXE 10-16C, RX 20 és RX 60 sorozatú elektromos targoncáknál. A 44 centiméteres lábtér nagyvonalú kényelmét azok is élvezhetik, akiknek 45-ös méretű a munkavédelmi cipője.

Nagy teljesítményű hajtáslánc

Az új targonca dinamikáját egy 24 voltos technológiájú, háromfázisú váltóáramú hajtás adja, amely éppoly hatékony, mint amennyire nem igényel karbantartást. A rendszer a jól bevált és igen népszerű FM-X vezetőüléses emelőtargonca hajtáskoncepcióján, illetve hajtáskomponensein alapul. Az új, természetesen hátul hajtó hajtáslánc nagy előnye, hogy hidraulikus fogaskerekes kormányzást alkalmaznak. Az ellensúlyt is újratervezték. Több maradt az elektromos rendszernek, beleértve a hajtásvezérlést is.

Az ólomakkumulátorokkal működő RXE 10-16C esetében a töltéshez való hozzáférés felülről nagyon egyszerű. Ha akkumulátorcserére van szükség, az - az RX 50-hez hasonlóan - oldalról is elvégezhető egy emelőkocsin keresztül, opcionális belső és külső görgős platformmal. Az RX 50 meglévő ólom-sav akkumulátorai továbbra is használhatók az új RXE-ben. Mindössze az akkumulátor csatlakozóját kell kicserélni 320 A-os változatra. Az RXE 10-16C természetesen lítiumionos akkuval li-ion ready) opcióval is kapható, beépített gyorstöltési hozzáféréssel. Egy STILL lítiumion-akkumulátor tehát gond nélkül utólag is felszerelhető.

Az új STILL RXE 10-16C a felszereltségi szintek és segédrendszerek széles választékával sokkal több, mint egy vonzó frissítés. A megnövekedett kényelem és biztonság tökéletes és nagyon sokoldalú segítőjévé teszi a logisztikai szolgáltatók, a termelési ellátásban vagy a kiskereskedelmi vállalatok központi raktáraiban.

Az új STILL RXE 10-16C tíz legfontosabb erőssége:

  • intuitív kezelhetőség, egyedi irányítási lehetőségek
  • kompakt méretek
  • könnyű manőverezhetőség
  • mindig munkára fogható
  • erőteljes és megbízható
  • maximális biztonság a munkahelyen
  • biztonságos rakománykezelés
  • optimális kilátás minden irányban
  • hálózatba köthető
  • ellenőrzött használat és védelem a helytelen működés ellen